Blog

De hel van een huis kopen anno 2021

Bijna een jaar geleden besloten wij op zoek te gaan naar een groter huisje, momenteel wonen wij maisonnette, wat prima is! Maar een groter huis met een tuin, grotere keuken, mogelijkheid tot 2 thuiswerkplekken etc. zou toch wel echt heel fijn zijn. Heel enthousiast schreven wij ons dus in bij een makelaar, ons huis getaxeerd, bij de hypotheek adviseur geweest en het  avontuur kon beginnen!

Je hebt mazzel als je je droom niet na 3 bezichtigingen/biedingen al in duigen ziet vallen, het bleek al snel dat Hoofddorp afgeschreven is (tenzij je in een schuur wil wonen) en de keuze om in Nieuw Vennep te blijven was al geen keuze meer maar een nood.
Niks tegen Nieuw Vennep, we wonen er prima, maar eigenlijk willen we ook ergens wonen waar wat meer roering is…leven. Gewoon een grotere plaats, maar nee daar komen alle Amsterdammers al heen dus vergeet het maar ;).

Goed Nieuw-Vennep dus, ook hier hebben wij inmiddels al een stuk of 4 keer gefaald.. de tonnen vliegen je om de oren en je voelt je als een kabouter tegen de grote reuzen, je kan NIKS.
Je biedt over en over, gaat over je grenzen heen en dan toch blijken er mensen te zijn die 40.000 euro overbieden op een huis wat bijna uit elkaar valt van ellende en minstens voor weet ik hoeveel verbouwd moet worden.
Opnieuw besloten wij ons budget bij te stellen (hup nog meer centjes in de pot..) en ook toch maar naar juist NOG kleinere plaatsen kijken zoals Lisse en Hillegom.

Daar kwam vorige week ONS huis voorbij, gewoon dit was hem!
Alhoewel je jezelf compleet probeert af te sluiten voor enig gevoel van enthousiasme, omdat de teleurstelling telkens zo groot is, wil je toch ook wel een gevoel krijgen bij zo een huis. Afijn ik woonde er voor mijn gevoel al en we hadden dit helemaal uitgedacht samen met de makelaar. Ik heb het zelfs verborgen gehouden voor mijn familie om teleurstellingen te voorkomen en mezelf niet enthousiast te maken.

Gisteren sloot het termijn om 12:00u om te bieden, half 12 stond het hoogste bod nog 18.000 lager dan ons uiterste bod (zonder voorbehoud, weer een risico nemen..) dus er was nog hoop.
Half 1 werden we gebeld door onze makelaar, slecht nieuws… er was weer iemand met een veels te dikke portemonnee langs gekomen.. en weetje prima, als iemand 2.000 meer biedt of er net overheen zit, maar deze mensen hadden het gepresteerd om ruim 20.000 over ons bod heen te gaan!!!

Ons bod was de ena hoogte, een enorm gat dus. Dat betekend dus dat er 60.000 euro is overboden op een huis, bijna 20% van de vraagprijs!!  Ik kan er echt even met mijn gevoel niet bij, deze mensen hadden voor dit bedrag 2 straten verderop in de luxe nieuwbouw wijk een huis kunnen kopen, waarom verpesten die gasten het voor de “normale” mensen die ook gewoon willen wonen.

Ik heb voor mezelf de hoop nu opgegeven, dit gaat niet werken.
Als je de rekensom maakt hoeveel je te besteden hebt, min 60.000 euro (want dit moet je blijkbaar minimaal overbieden) dan kom je dus al bij huizen terecht… tja stel je groene tegels in de badkamer en een bruine keuken voor.. dus je moet vaak voor minimaal 80.000 euro gaan verbouwen als je een aannemer kan vinden 😉 dus dat moet je ook nog van je budget afhalen. Naar wat voor huizen moet je dan gaan kijken??? Er blijft niks van je geld over, echt letterlijk NIKS.

En ja misschien zijn wij kritisch, misschien zou een ander genoegen nemen met minder, maar wij moeten er wonen.. en ook wel voor de komende 10 jaar of meer dus het moet gewoon perfect zijn. Begrijp meniet verkeerd, het hoeft natuurlijk niet in 1 x perfect te zijn, het lijkt me super leuk om je eigen keuken en/of badkamer te ontwerpen, maar een fundering die eruit moet of alle kozijnen vervangen is toch wel andere koek. Tevens hebben wij al geïnformeerd naar aannemers, kom in 2022 maar terug zeggen ze dan.

De woningmarkt is verziekt, het is niet leuk meer!
Je kan nergens wonen waar je wil, want dat wordt bepaald door de mensen die veel geld hebben dus je moet al geforceerd in een plaats gaan wonen wat niet je eerste of tweede keuze is en dan moet je ook nog in een bouwval gaan leven voor de komende jaren want geld om het in 1 x op te knappen heb je niet… het voelt zo oneerlijk, we hebben toch allebei een goede baan? We werken keihard om een droom te verwezenlijken die steeds meer op een nachtmerrie begint te lijken.

En ja we hebben ons ook al ingeschreven voor kopen zonder kijken 😉

Geef een reactie