Mijn strijd tegen de kilo’s

Waarom afvallen?

Afvallen is niet iets wat moet, tegenwoordig voelt dat misschien wel zo omdat de media dat van ons verlangt. We moeten allemaal een perfect lichaam hebben zoals in de blaadjes, die nog eens bewerkt zijn ook, want zelfs die meiden in de bladen zijn niet perfect.
Afvallen doe je voor jezelf en niet voor een ander, je moet dus ook zelf beslissen of je wil gaan afvallen of niet.
Toch is er nog altijd 1 persoon die wel mag oordelen of jij moet afvallen, de dokter. Als jouw lichaam echt onder het overgewicht gaat leiden en/of de dokter adviseert om te gaan afvallen, dan zou ik toch nog maar even bedenken of er niet iets moet veranderen.

Klik hier voor mijn verhaal, waarom ik besloot af te vallen.

Hoe begin ik?

Wanneer je hebt besloten dat er echt iets moet veranderen komt de grote vraag: hoe?
Er zijn zoveel manieren om af te vallen en iedereen heeft daar andere ervaringen mee, hoe kies je nou de beste manier voor voor jou uit?
Zie hier een aantal voorbeelden:

 • Diëten op eigen kracht(weight watchers/dr Frank/Sonja Bakker etc)
 • of via een Diëtist of personal trainer
 • Koolhydraat / suiker/ vet/ / zout arm dieet
 • Maaltijdvervangers
 • Afslanksupplementen/fat burners
 • Kcal tellen

Er zullen nog wel tal andere manieren zijn om af te vallen, maar deze zijn denk ik het bekendste.
Eigenlijk ben ik alleen voorstander van de eerste twee en de laatste methode, persoonlijk vind ik het geen gezonde manier om voedingsstoffen weg te laten of te vervangen. vaak verlies je wel sneller en meer kilo’s in een kortere periode dan met gezond leven en sporten maar daar tegenover is het jojo ook effect veel groter, waardoor de kilo’s er weer sneller aanvliegen. Als jij 4 maanden lang geen vetten/koolhydraten hebt gegeten, natuurlijk val je dan af, maar als je vervolgens weer vetten of koolhydraten gaat eten slaat je lichaam dit direct weer op om eventuele tekorten aan te vullen.
Daarnaast zal je lichaam bij een tekort van het een, het ander gaan aanbreken om toch aan een bepaalde behoefte te komen. Dit kan grote gevolgen hebben voor je proces maar ook voor je gezondheid. Pas hier dus mee op en laat je adviseren.

Naast een goede methode om af te vallen is het ook verstandig om te gaan bewegen, ook dit kun je op 100 manieren invullen. Je kan een specifieke sport gaan uitoefenen zoals: dansen, voetbal etc, je kan buiten gaan hardlopen, of naar de sportschool gaan.  Uiteraard volstaat het implementeren van een stevige wandeling ook in de beginfase. Wat je zelf het fijnste en leukste vind!

Afvallen is geen kwestie van heel hard sporten en  heel weinig eten, uiteindelijk gaat het allemaal om je mindset en leefstijl, er moet echt een knop omgaan, pas dan behaal je het beste resultaat en zal je minder snel opgeven. In het begin zal het heel lastig zijn om je mindset aan te passen, nog vaak zal je trek hebben in iets lekkers of echt geen zin hebben om te sporten, maar als je doorzet zal het steeds makkelijker gaan & veranderd je denkwijze vanzelf, het wordt een nieuwe levenswijze.

Lees hier hoe ik 20 kilo ben afgevallen!

Een goede methode

Zoals hier boven genoemd zijn er talloze manieren om af te vallen, het is belangrijk dat je een methode kiest die bij je past, dit hou je langer vol en afvallen zal dan ook niet als een straf voelen. In het begin zal je een beetje uit moeten testen welke manier je fijn vind en waar je lichaam het beste op reageert, ik vertel graag mijn manier, kcal tellen!

Kcal tellen lijkt een hele opgave maar uiteindelijk valt dat allemaal wel mee, je moet er even handigheid in krijgen!
Ik gebruikte de app: myfitnesspall, een super handige app waarmee je makkelijk je kcal gebruik in de gaten houdt.
Bij je account vul je in hoe actief je ben, hoeveel je weegt en hoeveel kilo je kwijt wil raken, met deze informatie berekent de app hoeveel kcal jij per dag in mag nemen <- dit kan je natuurlijk ook zelf bepalen.

Naast gezond eten heb ik natuurlijk een abonnement bij de sportschool afgesloten, ook dit was in het begin erg lastig en soms was de discipline ver te zoeken. Je moet goed uitzoeken welke oefeningen je leuk vind en welke goed te doen zijn voor je lichaam, ik ben daar echt wel een half jaar mee bezig geweest! In het begin deed ik veel cardio, zo een beetje 40 minuten en dan nog een kwartiertje krachttraining, voornamelijk buikspieroefeningen. Dit heeft heel goed geholpen om gewicht te verliezen, maar al snel (eigenlijk te laat) kwam ik er achter dat krachttraining super belangrijk is om ook daadwerkelijk het resultaat aan je lichaam te kunnen zien! Ik was altijd bang dat je van krachtraining niet af zou vallen. Nadat ik 10 kilo kwijt was besloot ik mijn ritme aan te passen en voornamelijk krachttraining te gaan doen.

Tips & tricks

 • Besluit af te gaan vallen als je in een positieve periode bent, vooral als een een emotie eter bent.
 • Stel geen hoge verwachtingen of onrealistische doelen.
 • Vind een methode waar je je comfortabel bij voelt
 • Bewegen is heel erg belangrijk! Neem de fiets en de trap, maar de sportschool is nog beter!
 • Mijd geen voedingsstoffen, neem gewoon overal minder van
 • Ga tijdens feestjes ver van de hapjes zitten.
 • Drink niet teveel alcohol, vooral cocktails tikken aan in suiker gehalte.
 • Drink veel water! minstens 2 liter per dag.
 • Maak gezonde keuzes, neem ik vanmiddag of vanavond dat koekje? niet allebei.
 Onder de tag afvallen vind je alle artikelen over afvallen, en mijn traject in het behalen van mijn doelen.