voeding & fitness

Beginnen met afvallen

Ik besloot om te gaan afvallen, wat doe je dan eigenlijk?
Je weet wat je moet doen om te gaan afvallen en je weet hoe je gezonder kan gaan leven, maar hoe gooi je je patroon om en hoe begin je daaraan?

Ten eerste besloot ik om het helemaal op mezelf te doen, geen shakes , geen een of ander trainingsprogramma wat half Nederland doet en ook geen koolhydraat/vet/suiker arm dieet.
Eigenlijk heb ik net zo gedaan als bij dat televisieprogramma van Sonja Bakker, ik mocht nog 1 dag/avond helemaal los gaan (mede zodat al het ongezonde voedsel maar uit de kast was) en wat voelde ik me ellendig…zo ellendig dat ik wel echt af wilde vallen!

Het begint allemaal bij water drinken, heeel veeel water!!! ik moest om het half uur naar de wc maar op een gegeven moment went het en duurt het steeds langer voor je weer moet.
Ik probeerde me echt te houden aan het minimum van 2 liter op een dag.

De enige hulp die ik besloot te gebruiken was de app: Myfitnesspall.
Deze app berekend door middel van je gewicht, lengte en hoeveel jij wilt afvallen hoeveel kcal jij per zou mogen nuttigen om jouw doel te behalen.
Het was natuurlijk niet zo dat ik die app liet vertellen wat ik wel en niet mocht eten, maar het fijne eraan is dat je gewoon heel bewust raakt hoeveel kcal er in bepaalde producten zitten.
Producten die heel gewoon zijn om te eten, of producten waarvan je er helemaal geen idee van hebt dat het misschien wel helemaal niet zo gezond is als het lijkt.
Per dagdeel kan je invullen wat je eet en dan begint het tellertje af te lopen, ik mocht maar 1200 kcal per dag en probeerde me daar strikt aan te houden. Dat viel niet mee in het begin…
Brood telde aardig op en het avondeten was echt doseren, soms zat ik met de keukenweegschaal mijn vlees af te wegen. Het klinkt heel geobsedeerd maar alleen zo word je bewust wat een goede hoeveelheid is voor jou en hoeveel je nuttigt, zo verbande ik brood uit mijn lunch en koos ik bij het avondeten het kleinste stukje vlees en nam wat meer groente.

Na een aantal weken merkte ik het dat steeds beter ging, ik woog ook niet alles meer af , zo ongeveer kon ik wel bepalen wat wel en niet redelijk was om te eten.
Daarnaast begon ik steeds meer kcal over te houden! en dat is dan weer leuk om te kijken of je daarvan misschien een koekje kan eten, het moet wel leuk blijven natuurlijk! een soort beloning 🙂

Naast op je voeding letten moet er natuurlijk ook gesport worden, wat haatte ik dat in het begin…bah!!!
Eerste moet je je oriënteren wat je wel en niet leuk vind om te doen aan cardio oefeningen, nou de loopband was bij voorbaat al afgeschreven, ik ga echt niet rennen dacht ik.
Next! De crosstrainer, dat ging wel redelijk maar na 10 minuten kreeg ik pijn aan mijn blessure van vroeger (mijn lies) …ook geen succes dus.
Het volgende apparaat was de fiets, buiten fietsen vind ik helemaal geweldig op mijn kleine lage fietsje, maar deze….ik kon niet eens bij de trappers!!! Dat was het volgende probleem dus, op de helft van de apparaten in de sportschool pas ik niet of werkte het niet optimaal omdat ik te klein ben…
Dat waren flinken baal momenten, maar ook soms wel keiharde smoezen om niet te hoeven sporten.
Want smoezen verzinnen voor jezelf, is zoooo makkelijk. pas daar op!

Uiteindelijk heb ik een tijdje de ligfiets gedaan (zo noem ik het maar ), het ging redelijk en ik verbrande kcal! daar houden we van. In het begin barste ik van de hoofdpijn, door die sinustrombose ..ik baalde heel hard, dit mocht mij niet in de weg staan. Vaak genoeg stond ik op het punt flauw te vallen voor mijn gevoel en ik voelde me echt ziek na het sporten.
Ik heb termijnen bepaald waarin in vooruitgang moest boeken en als ik me dan nog steeds zo voelde moest ik stappen terug gaan nemen.
Gelukkig boekte ik vooruitgang en ging het steeds beter.

Nadat ook de fiets begon te vervelen ben ik terug op de crosstrainer gestapt, door mijn eigen tempo te bepalen ging het steeds beter met mijn blessure en heb ik er nu helemaal geen last meer van!

Toen kwam het eerste weegmoment…spannend!!!
Na 2 maanden was ik 6 kilo afgevallen, vooral ook vocht natuurlijk van al dat plassen, maar zeker geen slechte start!
Met shakes of een heel streng dieet had ik misschien de 10 kilo wel gehaald, maar ik merk dat deze manier gewoon de beste manier is (voor mij) en ik raadt het anderen ook zeker aan!
Eet gewoon gezonde dingen en ga geen voedingsstoffen weglaten, want uiteindelijk komt het er later weer net zo hard aan!

2 gedachten over “Beginnen met afvallen

 1. Ik kamp nu zelf met een cerebrale veneuze sinus trombose, ben 30 jaar. Zag jou blogs en herken zoveel in jou situatie. Hoe gaat het nu met je?

  1. Hoi Anita,

   Wat vervelend!, hoe gaat het nu met je? heb je veel klachten?
   Met mij gaat het langzaam aan steeds een beetje beter, ik kan nu eindelijk 20 uur per week (vrijwilligers) werk uitvoeren zonder hoofdpijn te krijgen. Wel heb ik nog veel last van de restverschijnselen op een verjaardag of in de stad met winkelen, of een druk restaurant etc. dat zijn lastige momenten waar ik aan toe zal moeten geven dat ik daar altijd last van blijf houden.

   Groetjes, Devi

Geef een reactie