Blog·Sinustrombose

Factor II mutatie

Afgelopen woensdag heb ik bij de neuroloog te horen gekregen wat voor mij de oorzaak is geweest van de sinustrombose, dit betreft een factor II mutatie.
Ik ga hier uitleggen wat dit precies inhoud en wat dit voor mijn toekomst betekend.

Deze afwijking in mijn bloed is niet de enige boosdoener geweest, ook “de pil”is een grote oorzaak geweest bij het ontwikkelen van een trombose. Deze combinatie is dus fataal geweest voor mij.

 Over Factor II:

Nadat ik te horen kreeg dat ik drager van de factor II muatie heb ben ik gelijk gaan googlen, hier een samenvating in “mensentaal”. Want drager van factor II mutatie, klinkt wel eng vind je niet?

Een factor II mutatie is een afwijking in het bloed waardoor er meer stollingsfactor (II) vrijkomt. Door deze verhoging is het stollingssysteem moeilijker te remmen. Dit leidt tot een verhoogde kans op trombose. Deze afwijking komt voor bij 2 tot 3 op 100 mensen en bij 10 tot 15% van de trombosepatiënten. Mensen met deze afwijking hebben twee tot vier keer zoveel kans op een trombose. De kans op trombose is nog groter in combinatie met andere factoren zoals:

          Roken
          Anticonceptie
          Zwangerschap
          Langdurig stilzitten (bij ziekte bijvoorbeeld)

Deze afwijking is erfelijk en kan je dus van je vader of moeder hebben gekregen, maar het kan natuurlijk ook bij jou zijn begonnen.
In mijn geval is het waarschijnlijk al een tijdje in de familie, de oma van mijn moeder had trombose, mijn opa acute leukemie & trombosebeen en mijn moeder heeft ook al twee keer een trombose been gehad. Zei gaat zich waarschijnlijk binnenkort ook laten testen om te kijken of zei deze afwijking ook heeft, maar voor ons is het wel duidelijk.
Ik moet dan ook alert zijn bij mijn kinderen later, want die kunnen ook drager worden en een groter risico lopen om trombose te krijgen.

Factor II & de toekomst:

Met deze afwijking hoef ik niet mijn levenlang bloedverdunners te slikken, Maar ik moet wel goed oppassen in de toekomst, bij een ongeluk of als ik langdurig stil kom te zitten moet ik contact opnemen met een neuroloog.
Als ik zwanger wil worden moet ik ook eerst overleggen met een gynaecoloog en een neuroloog, daarna word ik constant in de gaten gehouden en ik zal tijdens een zwangerschap bloedverdunners moeten spuiten.
Verder heeft het geen gevolgen voor mijn toekomst, ik praat hier dus ook vanuit mijn geval.
Bij jullie persoonlijke situatie zal je het met je neuroloog moeten bespreken wat dit voor jou toekomst betekend.

Een gedachte over “Factor II mutatie

 1. Umit,
  ik bn mannelijk fit en gezond 38 jaar
  rook niet drinkt nooit en werk al 10 jaar 13 uur per dag 6 op7
  05 2015 werd er na 5 de opname sinus trombose vastgesteld welke ik eigenlijk de spoedarts verwijt dit niet eerder gezien te hebben na mijn klachten over hevige hoofdpijn en stoornissen.
  ik gebruikte tot dan nooit medicijnen maar nu kan ik niet zonder, het gevolg daarvan was een anale fissuur door constipatie, een spierscheur rechts aan de schouder en oogverblinde verschijnselen
  zo zie je maar het kan ook u treffen hoe gezond en druk je leeft

Geef een reactie