voeding & fitness

Neem de helft, geniet dubbel!

Ik deel graag met jullie mijn methode om soms toch van iets minder gezonde dingen te kunnen genieten. De meeste mensen zullen het vast wel kennen, je wil wel een keer lekker genieten maar achter in je hoofd roept een stemmetje hoe veel kcal daar wel niet in zitten, waardoor je er uiteindelijk totaal niet van genoten hebt!
Hoe ik het doe
Nu ik 20 kilo ben afgevallen en in principe op mijn streefgewicht zit mag ik van mezelf heus wel eens een keer genieten, maar met mate! Onder genieten versta ik niet alleen de super ongezonde dingen zoals hamburgers en taart maar ook dingen die je heus wel mag eten binnen een dieet maar waarvan teveel ook niet goed is, bijvoorbeeld pasta, kaas of brood.
Om toch van lekkere dingen te kunnen genieten zonder dat ik me gelijk druk maak hoelang ik daarvoor moet sporten heb ik iets bedacht, ik halveer!
Voor mij werkt deze methode heel goed, ik kan toch eten wat ik wil (niet alles natuurlijk) en toch krijg ik daar dan niet teveel van binnen, zoals ik altijd zeg: van de eerste paar happen geniet je, en daarna eet je alleen maar omdat het voor je neus staat. Onnodige kcal dus!
Bijvoorbeeld:
op zaterdag word er bij ons thuis altijd brood gegeten, omdat het weekend is haal je altijd wat lekkere dingen in huis, zoals grillworst, lekkere kaas, een salade of zelfs een kroketje, allemaal te verleidelijk om te laten staan natuurlijk.
Nou heb ik met mezelf afgesproken dat ik op zaterdag 3 boterhammen mag eten, en per uitzondering een hard broodje daarbij, maar hoe doe je dat als je zoveel keuze hebt aan beleg? De meeste mensen beleggen iedere boterham met een belegsoort, je eet drie happen en daarna proef je het niet eens meer..zonde! ik halveer bij broodjes dus vrijwel altijd en op elke helft doe ik iets wat ik lekker vind! en ja zelfs het kroketje gaat door de midden, heeft Jeroen weer mazzel mee 🙂
Zo kan ik eten wat ik wil en krijg ik toch veel minder kcal binnen dan wanneer je een hele boterham belegd, je krijgt dus minder kcal binnen door de halvering van je brood, maar daarmee halveer je natuurlijk ook het beleg wat je erop doet, win-win situatie!
De methode
Hoe bepaal je nou of je iets moet halveren? en is dat soms wel mogelijk?
Denk goed na of het wel nodig is om iets te halveren, je hoeft natuurlijk niet overal je mes mee naar toe te nemen om van alles de helft te maken. Als je ergens een broodje gaat eten, maak dan gewoon een bewuste keuze of vraag naar dat ene broodje, maar dan zonder …?
Thuis is halveren veel makkelijker, neem nou bijvoorbeeld kaas, geen ongezond product als je er niet teveel van eet, maar juist van kaas eet je al snel teveel vooral als je voorgesneden kaas in huis hebt. Veel mensen hebben de nijging om de hele plak kaas op hun mini cracker te beleggen, waarom zou je dat willen? snij de plak kaas gewoon op het juiste formaat en bewaar het andere stuk voor je volgende cracker. simpel en scheelt je zeker de helft aan vet 🙂
Sommige producten hoef je natuurlijk juist niet te halveren, je groente moet je vooral blijven eten en wanneer je minder van je vlees eet, neem dan dubbel zoveel groente!
Sommige producten lijken moeilijk te halveren, juist de hele ongezonde dingen zoals pizza of shoarma (en al die andere ontelbare afhaalmaaltijden) maar dit is zeker mogelijk!! Laatst haalde wij een pizza af, helemaal niet zo gezond natuurlijk en als je iets niet zelf bereid hebt heb je geen grip op hoe gezond of ongezond je maaltijd word. Eenmaal thuis gekomen heb ik het grootste stuk aan Jeroen gedoneerd, Dit scheelde me echt heel veel van de pizza en als je het stuk vooraf weg doet kom je aan het eind ook niet in de verleiding om hem toch op te eten!
Tips:
  • Vraag op een feestje om een klein stukt taart, of eet met je vriend(in) mee ipv je eigen stuk
  • Eet je shoarma, doe lekker veel sla in je broodje, dan past er niet zoveel vlees in, en je proeft het vlees heus wel!
  • Ga op verjaardagen ver weg van de hapjes zitten, dit brengt je veel minder in de verleiding iets te pakken
  • Halveer ook die kleine koekjes, en neem de andere helft later op de dag ipv een heel nieuw koekje te nemen
  • Vraag in een broodjeszaak of ze een bepaald ingredient weg kunnen laten of zorg dat je zelf samen kunt stellen
  • Halveren betekend niet dat je iets vaker kan nemen, dan schiet het natuurlijk niks op!

Geef een reactie