voeding & fitness

“Maar gun jij jezelf dan nooit iets?”

Het valt mij op dat heel veel mensen waartegen ik vertel hoe mijn sport –en eetschema eruit ziet aan mij vragen: maar gun jij jezelf dan nooit iets lekkers?!

Dan vraag ik mij af, waarom is jezelf iets gunnen per definitie iets ongezonds eten? Veel mensen zullen mijn uitleg niet begrijpen, en misschien wel weer vinden dat ik te gezond bezig ben maar ik zou het toch fijn vinden als je verder leest.

Jezelf iets gunnen betekend voor mij jezelf iets geven waar je blij van word en wat je heel graag wil, iets wat je verdient hebt. Misschien vinden mensen dat ik mezelf  ‘te weinig gun’ maar waarom moet je jezelf een roze koek gunnen als je die dag voor 1 keer te trap hebt genomen i.p.v. de lift? Ik denk dat deze kwestie vooral met een bepaalde mindset te maken heeft en een stukje discipline, niet alles hoeft gevierd te worden en waarom moet dat dan ook gelijk met een chocoladereep of een hamburger?  Alsof het een excuus is om ongezond te mogen eten. Als ik elke overwinning zou vieren met iets lekkers zou ik nooit zijn waar ik nu was.  Bij mij werkt het juist omgekeerd, ik word juist ongelukkig van telkens ongezond eten.. dan is het net alsof die hele workout voor niks is geweest!

Maar wat gun ik mezelf dan wel?

Nu komt waarschijnlijk je conclusie; ze gunt zichzelf dus nooit wat. FOUT. Voor mij heeft het woord gunnen gewoon een hele andere betekenis. Ik gun mijzelf elke dag wat en dat kan in elke vorm zijn. Soms gun ik mezelf rust en ga ik even op bed liggen of neem een warme douche. Ik heb de indruk dat veel mensen denken dat ik de hele week met tegenzin mijn eten naar binnen werk maar echt waar, ik kijk uit naar mijn lunch of salade. Dat is wat ik lekker vind en waar ik mij goed bij voel, het geeft me positieve energie! 🙂  Ik word blij van een hele dag gestructureerd eten en die ene zware training waarmee ik 5 kg extra kan liften omdat ik de juiste dingen heb gegeten .
Jezelf belonen voor bepaalde dingen is natuurlijk nooit slecht, maar moet dat direct door middel van eten? Ik koop gewoon een leuk sportsetje voor mezelf!

Eet ze dan nooit ongezond?

Oooohjawel hoor, alleen wat minder dan de gemiddelde Nederlander denk ik… Ik gun mezelf vaak zat iets “lekkers” alleen dit moet ik dan wel eerst echt verdienen! Van het weekend heb ik bijvoorbeeld samen met Jeroen weer eens heerlijk genoten van de snackbar, maar dan wel nadat wij dit al een jaar niet gegeten hadden. Wist je dat je jezelf dan pas echt iets hebt gegund? Guilty pleasures heeft iedereen en het is aan jou om discipline te hebben en te bepalen wanneer je daaraan toegeeft. Zo heb ik echt een zwak voor verse warme stroopwafels van de markt,  de ene keer neem ik wel en de andere keer dan loop ik eromheen. Straf? Nee het geeft juist een klein overwinningsgevoel.  Het is de kracht om sterker te zijn dan je zwaktes en zelf te bepalen of iets goed voor je is of niet.

Tot slot

Vraag je jezelf nou nog steeds af waarom ik mezelf geen 2 stukken taart op 1 dag gun? of waarom ik zo fanatiek sport terwijl “ik toch wel genoeg ben afgevallen” ? Vraag dan jezelf eerst eens af waarom jij nu met een bak chips op schoot commentaar op mij levert.  Jouw keuze natuurlijk, maar dit is mijn keuze en ik voel me daar prettig bij!

Een gedachte over ““Maar gun jij jezelf dan nooit iets?”

 1. Helemaal gelijk jij alleen bepaald zelf wat je gelukkig maakt.
  En wat eten betreft het is best wel eens moeilijk maar dan ben je ook trots op je zelf.En een zo,n moment van laat maar gaan kan zoveel gevolgen hebben ook voor je gezond heid.Ik heb zelf PDS en gluten en lactose intolerantie.
  Heel moeilijk om daar een dieet voor aan te passen.
  Maar als ik dan toch een melkprodukt of een plakje cake neem heb ik 4 dgn nodig om weer bij te komen van de problemen en weer tot rust te komen.
  Maar altijd commentaar ach een keer een koekje of i.d. is niet erg .
  Ik weet dat ik eeuwig moet nadenken en opletten en blijven sporten en op gewicht letten.Maar ik doe het voor mij zelf,

Geef een reactie