Blog·Sinustrombose

Sinustrombose & vliegen.

Het is weer vakantie en iedereen gaat lekker weg, in eigen land of misschien wel naar een heerlijk tropisch eiland.

Maar vliegen terwijl je net een sinustrombose hebt gehad of misschien terwijl je nog in behandeling bent klinkt eng in de oren.
Het drukverschil kan gekke dingen doen met het hoofd, wat je al merkt zonder een trombose in je hersenen. Is het dan eigenlijk wel verantwoord om te gaan vliegen?!

Drie jaar geleden was ik net van de medicijnen af en ging het langzaam weer een stukje beter, ik kon weer zonder pleister of bril zien en het was tijd voor vakantie! Daar waren we echt aan toe.

Om te gaan vliegen was voor mij een erg enge beslissing, niet alleen vanwege de trombose, maar het was voor mij de eerste keer dat ik zou gaan vliegen! Na veel wikken en wegen
heb ik contact opgenomen met mijn neuroloog die zei: je moet naar je lichaam luisteren.  Goh dat antwoord was te verwachten! Ik heb toen navraag gedaan bij een gespecialiseerde neuroloog die mij vertelde dat ik in mijn situatie best kon vliegen, wel met de nodige voorbereidingen!
Ik heb uiteindelijk het besluit genomen het risico te nemen, bepakt en bezakt met een extra reisverzekering , papieren in alle talen wat ik heb gehad, bloedverdunners, paracetemol en speciale sokken tegen een trombosebeen ben ik het vliegtuig in gestapt.
Angstig was ik zeker met de gedachte dat de trombose nog wel in mijn hoofd zat, wat als het propje los zou schieten door de druk?!
Gelukkig is alles goed verlopen en heb ik inmiddels al 6 keer gevlogen. Ik neem allang geen bloedverdunners meer mee en hele boekwerken over wat ik heb gehad.
Wel blijf ik het belangrijk dat mijn reisverzekering op orde is, er bestaat altijd een kans….maar daar moet je gewoon niet teveel bij stilstaan 🙂

conclussie:

Kan je vliegen met een sinustrombose? vraag dit altijd aan je arts!  Ik ga hier geen oordeel over geven, wel kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het geen gevaar hoeft te zijn. zeker als je al hersteld bent.

Het is altijd verstandig een arts om advies te vragen als je twijfeld, zeker zolang de trombose nog vollop aanwezig is en je nog bloedverdunenrs gebruikt.
Als je gevoellig bent voor het krijgen van trombose zou ik wel zeker die reissokken aanraden, zeker als je een lange reis gaat maken en je dus een lange tijd
stil zit. Deze sokken zit heeeel strak, maar gaan daardoor wel eventule zwelling tegen. Tegenwoordig kan je ze overal kopen voor een paar euro.

Geniet van jullie vakantie!!!

Wat is jullie ervaring met vliegen en trombose? vertel het hieronder!

Een gedachte over “Sinustrombose & vliegen.

  1. Ik heb afgelopen maart 2 weken in het ziekenhuis gelegen met een sinus trombose. Omdat ik in de reiswereld werk is vliegen erg belangrijk voor mij. Dat was ook een van mijn eerste vragen. Het advies wat in het AMC kreeg (eigen ziekenhuis had geen antwoord) was dat het kan maar dat ik wel altijd medicatie moet gebruiken vanaf de dag voor vertrek tot de dag na terugkomst.
    Zo zie je maar voor iedere een ander advies.
    Ik heb nog niet gevlogen omdat ik nog volop in mijn revalidatie traject zit.

Geef een reactie