voeding & fitness

Verantwoord de feestdagen door.

11 maanden lang sport je keihard en eet je verantwoord om zoveel mogelijk af te vallen of op gewicht te blijven en dan…dan is daar die decembermaand, een maand vol feestjes, hapjes, drankjes en allemaal verleidingen die je jezelf natuurlijk niet kan ontzeggen. tenzij je in een hutje op de hei gaat zitten..maar dat doen we niet.
Hoe doe je het dan wel?!

De knop omzetten.

Misschien wel het moeilijkste als je zo hard je best hebt gedaan om af te vallen is de knop om te zetten, het hele jaar ben je hard bezig om je mindset te veranderen, gezond te eten en veel te sporten. Je raakt helemaal in een soort flow waarin alles uiteindelijk vanzelf gaat, je weet precies wat en hoeveel je wel of niet mag eten en krijgt vaste dagen waarop je naar de sportschool gaat. Een enkele verjaardag of een gezellig avondje is daarom ook helemaal geen probleem.
Maar wanneer de decembermaand aanbreekt is dat zomaar voorbij, sinterklaas/kerst/oud&nieuw allemaal dagen waarop er niks terecht komt van je o zo verantwoorde ritme.
Voor sommige mensen is het misschien niet zo lastig maar voor mij is het echt een “ding” om die knop om (of beter gezegd uit) te zetten. Accepteren dat je nou eenmaal geen tijd hebt om te sporten en dat je je dieet los moet laten en gewoon eens moet gaan genieten van al het lekkers. Een lastige kwestie waar ik nog lang niet uit ben. Bij de gedachte alleen al zie ik mezelf dikker worden (hallo verbeelding/onzekerheid!)

Mijn manier

Oke die knop, die is nog lang niet om en ik moet echt een wijntje nemen wil ik het loslaten en gewoon lekker eten wat ik wil, maar er zijn grenzen. Dat je “ook wel eens wil genieten” betekend niet meteen dat alle remmen los gaan en dat je jezelf misselijk gaat eten of dat je meteen het slechtste van het slechtste hoeft te eten, als je dat wil..moet je dat doen natuurlijk, ieder voor zich, maar ik doe het op deze manier.
Voorbeelden:

Verjaardag: Ik ben afgelopen zondag jarig geweest, en op je eigen verjaardag ga je natuurlijk geen taart weigeren! In totaal heb ik 3 keer taart (aangeboden) gekregen, maar als ik alles in totaal bekijk heb ik bij elkaar 1 stuk taart op (oke misschien dan wel een wat groter stuk maar echt niet veel!)
Gewoon telkens benadrukken: een klein stukje alsjeblieft! en als je zelf jarig bent is het natuurlijk een voordeel dat je je eigen stuk aansnijd, dan ligt de verantwoording bij jezelf.

Sinterklaas: het heerlijk avondje..ja zeg dat wel! overal snoepgoed en heerlijke hapjes om het avondje af te maken.
Nou heb ik geluk met mezelf dat ik eigenlijk niet zo een snoepkont ben, maarja wat nou als je een echte zoetekauw bent? bescherm jezelf, tegen jezelf!  Voorkom bij voorbaat al dat je 10 chocolade letters of marsepein producten krijgt, dan hoef je jezelf ook niks te verbieden. Vraag in plaats daarvan gewoon 1 hele lekkere speciale chocolade letter en ook voor deze geldt, met mate! (ik heb hem in gelijke stukken gebroken en 2 keer in de week mag ik een stuk, deze stukken zijn net 100 kcal)

Kerst: Dit is denk ik toch wel de lastigste periode van de feestdagen, het duurt 2 dagen, maar uiteindelijk zit je er misschien wel 4/5 dagen mee opgescheept. kerstavond – eerste kerstdag – tweede kerstdag – leftover dag(en).

– Gourmetten: Stel je gaat gourmetten/steengrillen, iets wat bijna iedereen wel doet tijdens de kerstdagen, lekker maar ook wel echt een aanslag op je dieet. Toch moet je jezelf niks gaan verbieden, hier word je niet vrolijk van. Het is een kwestie van slim nadenken wat en hoeveel je eet.
Eet vooral mager vlees, kip/biefstuk/varkenshaas/vis, deze vleessoorten kun je beter eten dan hamburgertjes, slavinken en cordon bleus. natuurlijk hoef je jezelf die niet te ontzeggen, maak gewoon duidelijke afspraken met jezelf. van alle minder magere vleessoorten mag ik er 1 of 2 , meer niet en de rest eet ik gewoon lekker mager vlees. zorg dan wel dat je het slim indeelt en ga niet in het begin alle niet-magere producten eten dan kom je achteraf weer in de verleiding. Maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Hetzelfde geldt voor sauzen, 1 portie slechte saus en voorderest rode sauzen en magere mayo op yoghurt basis. en een heerlijk alternatief voor knoflooksaus: zelfgemaakte tzaziki!
Gooi vooral ook lekker groentes op de gourmet, vult lekker en is natuurlijk niet ongezond!

– kerstdiner: stel je hebt een gezellig diner met familie, deze manier is wel het makkelijkst om verantwoord te eten, je kan kleine porties nemen en hoeft helemaal niet ongezond te eten, het stukje vlees is misschien wel wat ongezonder dan normaal maar so what? en dan eet je iets meer dan normaal, dat is helemaal niet erg! eet gewoon steeds kleine porties en vul eventueel steeds bij, neem iniedergeval niet een heel bord vol in een keer.

oud & nieuw: Wederom een lastige kwestie, in dit geval al helemaal omdat ja welke oliebol is er nou gezond? geen een! en dan die lekkere beignets..oeioei. Ik denk dat ik gewoon weer halveer, en niet teveel. gewoon weer afspraken maken met jezelf, 2 van die en 2 van de ander verspreid over de hele avond? ik denk dat dit het beste is, want helemaal verbieden daar word je niet vrolijk van. Het is ten slotte maar 1 keer per jaar.

Conclussie:

Ik ben van mening dat jezelf dingen verbieden absoluut niet opschiet tijdens de feestdagen, je moet wel kunnen genieten en als je je ergens niet goed bij voelt, dan doe je het toch niet! Je bent immers niet verplicht om ongezond te eten.
Met een paar aanpassingen en goede afspraken met jezelf kom je een heel eind, dan kun je toch eten wat je lekker vind maar gewoon niet te veel. Wat betreft sporten, ga niet over de top 3 uur sporten om de verloren dagen in te halen of extra te verbranden. Je lichaam gaat hier niet positief op reageren.
Probeer het natuurlijk wel zo te passen en te meten dat je gewoon je normale sportritme kan aanhouden.
Nog een laaste tip: eet langzaam! Des te sneller voel je wanneer je lichaam stop gaat zeggen, nog voor dat moment stop je met eten, zo heb je niet de hele avond een opgeblazen gevoel, en eet je ook niet veels te veel.

Fijne feestdagen & Geniet!

 

 

 

Geef een reactie